Emaille

De geschiedenis van emaille

Emaille werd al in de middeleeuwen gemaakt. In die tijd werden vooral potten, pannen en bekers van emaille gemaakt. Emaille is door de eeuwen heen een veelgebruikt materiaal gebleven. Zelfs uitvindingen zoals alluminium en kunstof heeft er niet voor gezorgd dat emaille is verdwenen. Hedentendage wordt emaille nog steeds gebruikt voor straatnaamborden, huisnummers, reclameborden, waarschuwingsborden, verbodsborden, funborden en attentieborden.

Hoe wordt emaille gemaakt?

Emaille is een natuurproduct dat met de hand wordt gemaakt. Emaille moet zich ergens op hechten, en hiervoor wordt een stuk koud staal gebruikt. Op deze manier kan elke gewenste vorm uit een grote plaat worden gestanst of gesneden. Voor ons emaille gebeurt dit snijden met een laser.

Nadat de juiste vorm uit het staal is verkregen wordt er eerst een speciale coating op het staal aangebracht, waarna de achtergrondkleur wordt aangebracht. De plaat wordt nu tot ongeveer 800°C verhit in de oven. Wanneer de plaat is afgekoeld wordt de volgende kleur aangebracht. Na het aanbrengen van elke kleur wordt de plaat weer verhit tot ongeveer 800°C, tot alle kleuren zijn aangebracht.

Hoe wordt emaille gekleurd?

Dit kan op verschillende manieren. Populair is het gebruik van directe print of zeefdruk. Deze twee manieren vergen minder tijd, en zijn daarom niet alleen efficiënter, maar ook voordeliger.

Emaille kan ook helemaal met de hand worden gekleurd. Dit is een enorm tijdrovende klus en het emaille wat op deze manier wordt gekleurd is dan ook altijd duurder in vergelijking met directe print of zeefdruk. Echter, het resultaat is wel bijzonder fraai. Het met de hand kleuren zorgt ervoor dat er een mooi reliëf ontstaat.